Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΠΩΣ ΕΠΙΛΥΟΥΜΕ ΕΝΑ VERBAL REASONING TEST



Στους EPSO διαγωνισμούς εξεταζόμαστε και σε Verbal Reasoning Tests (εξετάσεις κατανόησης κειμένου) στην μητρική μας γλώσσα (παλαιότερα ήταν σε μία από τις τρεις επίσημες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά).
Κάθε ερώτηση αποτελείται από ένα κείμενο και 4 δηλώσεις. Ο υποψήφιος πρέπει να επιλέξει εκείνη τη δήλωση η οποία είναι πιο κοντά στο κείμενο. Οι άλλες τρεις συνήθως είτε είναι πολύ μακριά από το κείμενο είτε περιέχουν ανακρίβειες ή πρόσθετες πληροφορίες οι οποίες δεν προέρχονται από το κείμενο. Οπότε μεγάλη προσοχή στην επιλογή της σωστής απάντησης.
Τα Verbal Reasoning Tests δεν θα πρέπει να υποεκτιμούνται διότι περιέχουν 20 ασκήσεις που σημαίνει 20 βαθμούς. Τα κείμενα στα οποία (κάθε κείμενο αποτελείται από 4-7 γραμμές) εξεταζόμαστε δεν δημοσιεύονται και έτσι είναι αδύνατο να βρούμε παλαιότερα θέματα. Όμως, όσοι έχουν δώσει επανειλημμένα εξετάσεις θα έχουν διαπιστώσει ότι τα θέματα πέφτουν και ξαναπέφτουν σε κάθε διαγωνισμό απλά με διαφορετική σειρά.
Επιπλέον, κάτι πολύ σημαντικό είναι ο χρόνος. Πρέπει να επιλύσουμε 20 ασκήσεις κατανόησης κειμένου σε 35 λεπτά, επομένως έχουμε μόνο  35/20 = 1,75 λεπτό για να βρούμε τη σωστή απάντηση.
Πως λοιπόν πρέπει να οργανώσουμε αυτά τα 1,75 λεπτά;
1.   Έχουμε την προσοχή μας στο ρολόι που βρίσκεται στη δεξιά άκρη της οθόνης μας για να μην ξεχαστούμε. Σε περίπτωση που στο πρώτο λεπτό δεν μπορούμε να βρούμε την απάντηση, προχωράμε στη δεύτερη και στο τέλος, ξαναγυρνάμε στην άσκηση που δεν λύσαμε.
2.   Διαβάζουμε στα γρήγορα (περίπου 20-30 δευτερόλεπτα) το κείμενο (4-7 γραμμές)  για να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται. Συνήθως, μην πω πάντα, το κείμενο διαπραγματεύεται ένα συγκεκριμένο θέμα πχ ένα αξιοθέατο, ένα είδος κουνουπιού, μια αρρώστια, ένα μέρος στον κόσμο, ένα σπάνιο ζώο κλπ για το οποίο μας δίνει πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες πχ τη ζωή του ζώου, το πώς μεταδίδεται μια αρρώστια, τη ζωή ενός ανθρώπου κλπ.
3.   Διαβάζουμε μία – μία τις απαντήσεις προσεκτικά και από την πρώτη στιγμή τουλάχιστον 1 απάντηση είναι εκτός. Αφού σιγουρευτούμε ότι είναι εκτός, ρίχνουμε μεγάλη προσοχή στις άλλες τρεις. Η μία είναι η σωστή η οποία απλά δεν αποκλίνει από το κείμενο όχι ότι είναι ακριβώς μια έκφραση από το κείμενο. Οι άλλες δύο είτε θα αποκλίνουν, είτε θα μας δίνουν μία πρόσθετη πληροφορία η οποία δεν πηγάζει από το κείμενο είτε θα είναι ελλιπείς.
4.   Να θυμόσαστε σε όλη την παραπάνω διαδικασία τον χρόνο, μη σας ξεφύγει ο χρόνος και τέλος:
5.   Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση (όσα περισσότερα verbal reasoning tests λύσετε σε πραγματικό χρόνο πριν πάτε στις εξετάσεις σας τόσο πιο έτοιμος/έτοιμη είστε για αυτές τις εξετάσεις).

Καλή επιτυχία σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου